De grootste reden waarom je op deze website terecht gekomen bent, is waarschijnlijk omdat je een oplossing zocht om je eigen website zo snel en eenvoudig mogelijk zelf te kunnen maken, online plaatsen en beheren.

Wel, de oplossing voor dit probleem is WordPress. WordPress zorgt er voor dat jij, door middel van een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord, jouw website kan beheren, alsof je een mailtje aan het typen zou zijn.

Inderdaad, zo eenvoudig is het aanpassen van een website. Nu komt er wel wat meer bij kijken, we moeten eerst ons systeem volledig opzetten en we moeten nadien alles in orde zetten om een goede website te hebben. En goed betekent hier: gebruiksvriendelijk, mooie layout, gevonden worden door Google, eventueel een lijst opbouwen van emailadressen, producten aanbieden en uiteraard SNEL EN EENVOUDIG WIJZIGINGEN DOORVOEREN.

WordPress is een opensource systeem en kan dus gratis gedownload worden. Je mag dit ook aanpassen zoveel je wil en gebruiken zoveel je wil.

Er zijn over de hele wereld duizenden programmeurs die samenwerken om WordPress te verbeteren of uit te breiden met nieuwe plugins. Je werkt dus met zeer waardevolle en kwalitatieve websoftware!

Om ervoor te zorgen dat je je iets kan voorstellen bij WordPress, heb ik een tekening gemaakt:

Hoe Werkt WordPress

Op vorige afbeelding zie je hoe de database (met alle gegevens voor op de website) fungeert als “tussenpersoon” tussen WordPress en onze website. Via WordPress kan je op een gebruiksvriendelijke manier gegevens invoegen in de database, dit in de vorm van pagina’s, berichten, foto’s, …

De website (wat de eindgebruiker zal zien, je template) haalt die gegevens dan uit diezelfde database op. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat u als ondernemer, volledig zelf de touwtjes in handen heeft, voorlopig enkel nog offline, wanneer u WordPress onder de knie krijgt, ook online!

Wat Heb Je Nodig Om Een WordPress Website Te Maken?

Domeinnaam & Hosting

Om te beginnen kan je geen website hebben zonder hosting. Hosting is een stukje op een webserver dat je huurt om je bestanden van je website op te zetten. Elk stukje op een webserver heeft een uniek ip-adres, wanneer je naar dat ip-adres surft, krijg je de bestanden van op die webserver te zien.

Omdat het natuurlijk niet gemakkelijk zou zijn om aan iedereen je ip-adres door te geven, zal het ook nodig zijn dat je een domeinnaam registreert. Een domeinnaam wordt gekoppeld aan het ip-adres van je stukje hosting, zodat je gewoon je website kan bereiken door naar de domeinnaam (in plaats van het ip-adres) te surfen. Hierover moet je je geen zorgen maken, in 9 van de 10 gevallen worden een domeinnaam en hosting samen in één pakket verkocht.

Denk eerst even goed na over een domeinnaam en ga niet te snel beslissen. Het is belangrijk dat je eerst wat marktonderzoek doet voor je je domeinnaam vastlegt, tenzij je je eigen naam of bedrijfsnaam of iets dergelijks wenst vast te leggen natuurlijk.

MySQL Database & Gebruikersnaam

Zoals je hierboven zag is WordPress gekoppeld aan een database. Zorg er dus voor dat je hosting over 1 of meerdere databases beschikt, zodat je zeker bent dat je WordPress kan installeren. Wanneer je je hosting & domeinnaam bij WebChamp gaat bestellen, ben je zeker dat je goed zit!

WordPress Installeren

Wanneer je een domeinnaam en hosting gekocht hebt, is het tijd om WordPress te gaan installeren. Heb je zelf technische kennis en kan je met een ftp-programma overweg, dan kan je in dit artikel lezen hoe je WordPress handmatig kan installeren.

Heb je zelf geen technische kennis en heb je geen idee wat een ftp-programma betekent of wil je hier liever niet mee aan de slag? Dan kan je in dit ebook lezen hoe je WordPress geheel automatisch kan laten installeren!

Veel succes!

Stijn Van den Bogaert

 

{ span class="bigNumber">1 reactie.. Lees ze hieronder of reageer zelf }

De zutter Jessica 26 januari 2014 om 16:36

Beste Stijn, ik ben echt tevreden over jouw manier van begeleiden, de basis van mijn website staat online maar ik weet nog niet hoe ik foto’s moet invoegen op de pagina’s. Neem alvast eens een kijkje, ik heb verschillende domeinnamen http://www.tekstenopmaat.be http://www.sensemaker.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>