WordPress

WordPress 3.5 staat gepland om gelanceerd te worden in december 2012. Dit zal de tweede keer zijn dat de makers van WordPress een grote update lanceren dit jaar. (WordPress 3.4 dateert van 13 juni 2012).

Verwacht wordt dat WordPress 3.5 gelanceerd wordt op 5 december, ondertussen zit de ontwikkeling al in de 3de bèta-fase. Dit betekent dat de release van de volledige versie niet zo veraf meer kan zijn.

Daarom dacht ik dat het wel interessant zou zijn om jullie een update te geven van de nieuwe schitterende functies die je mag verwachten van WordPress 3.5.

Links/Blogroll Is Verborgen

Links Blogroll Verborgen

Het was al een tijdje bekend, de links en blogroll zouden verborgen staan in WordPress 3.5. Als je op dit moment gebruik maakt van de blogroll, dan zal deze blijven waar die is. Hoe dan ook, voor de gebruikers die een nieuwe installatie van WordPress 3.5 zullen doen, zal de blogroll verborgen staan.

Je kan de Links eenvoudig weer aanzetten door de plugin Link Manager.

Deze beslissing werd gemaakt om de “core” (de kern) van WordPress lichter te maken en om specifieke functies over te laten aan plugins.

Nieuw Welkomstscherm

WordPress 3.5 Welkomstscherm

Het WordPress Admin Panel kan voor veel beginnende gebruikers nogal ingewikkeld overkomen. Daarom heb ik ook een cursus gemaakt die je volledig wegwijs maakt doorheen de volledige WordPress ervaring.

In de verdere pogingen van de ontwikkelaars om de gebruikerservaring van WordPress te verbeteren, heeft het team beslist om het welkomstscherm aan te pakken. Het idee is om alle basistaken die de gebruiker nodig heeft weer te geven.

Eenvoudig Plugins Installeren Met Favorieten

Vaak klaagden trouwe WordPress-gebruikers en ontwikkelaars dat het een te saaie job was om telkens dezelfde plugins te installeren op verschillende websites. De mensen schreeuwden om een oplossing zodat ze met één druk op de knop verschillende plugins zouden kunnen downloaden om ze nadien te installeren.

Wel, deze wens is uitgekomen. WordPress.org heeft nu een functie die “Favorieten” heet. Als je naar een specifieke plugin-pagina gaat, zie je de “favorieten”-knop onder de downloadbutton.

Favorieten Functie In WordPress

Je kan alle plugins bij je favorieten plaatsen en ze in je profiel weergeven. In WordPress 3.5 zie je nu een lijst van de favoriete plugins van elke gebruiker in je WordPress-omgeving.

Alles wat je nu nog moet doen is naar de plugins-tab gaan en op “Nieuwe plugin” klikken. Klik op de favorieten-tab. Typ je WordPress.org gebruikersnaam in, en je ziet je favoriete plugins. Je kan deze functie ook gebruiken om iemand anders favoriete plugins te bekijken en te installeren.

Favorieten Functie in WP

Media Verbeteringen

WordPress Media Uploader heeft een volledige facelift gekregen. De gebruikers interface werd geoptimaliseerd om het voor de beginnende en gevorderde WordPress gebruikers eenvoudig te maken.

Zo was er bijvoorbeeld geen “Add media” knop om nieuwe media toe te voegen, maar waren er enkel icoontjes. Als je mensen coacht in het gebruik van WordPress kon je zeggen: “Klik op de add media knop” en ze antwoordden meestal: “Waar staat die?”

Het zijn door deze kleine verbeteringen dat WordPress telkens maar aantrekkelijker wordt voor beginners.

Media Toevoegen WordPress

De grote facelift gebeurde bij de uploader zelf. Als je op de “add media” knop klikt, wordt je doorgestuurd naar een nieuwe lightbox.

WordPress 3.5 Media Lightbox

Als je naar bovenstaande screenshot kijkt, zal je redelijk wat dingen zien die anders zijn. De volledige layout is anders om het allemaal te laten werken. Als je op een afbeelding klikt, zal er geen nieuw venster meer verschijnen met de instellingen, maar alles zal zichtbaar zijn via de instellingen aan de rechterkant.

In de voorbije versies was het nog te moeilijk voor beginnende gebruikers om gebruik te maken van de ingebouwde galerijen. Je kon vroeger enkel afbeeldingen gebruiken die je in de specifieke post had geüpload, maar nu is dit probleem opgelost!

Met de nieuwe interface selecteer je gewoon de nodige afbeeldingen en creëer je eenvoudig een nieuwe galerij. Dit geeft je de mogelijkheid om nog eenvoudiger nieuwe afbeeldingen toe te voegen aan of weg te nemen uit de galerij.

De volledige media-ervaring binnen WordPress 3.5 is verbeterd, echt AWESOME!

Twenty Twelve Theme

Twenty Twelve Theme

Er zal een volledig nieuw thema meegestuurd worden met WordPress 3.5. Twenty Twelve is ondertussen wel al beschikbaar als download via de WordPress Thema Database voor zij die het willen. Twenty Twelve is een clean responsive design dat gebruik maakt van alle basis functies van WordPress.

Andere Verbeteringen

Uiteraard zijn er nog tal van andere verbeteringen en bugs die gefixed werden. Ik doe een poging om julie er enkele toe te lichten:

 • Verbeterde Statische Voorpagina User Interface onder Instellingen > Lezen.
 • De “HTML” editor tab is hernoemd naar “TEKST”
 • Bug fix: voorkomen dat subcategoriën zichtbaar gepromoveerd worden naar het top level na “Snel bewerken”
 • HiDPI (retina display ready) dashboard.
 • Nieuwe colorpicker voor Live Thema Demos
 • Verbeterde toetsenbord navigatie en screen reader ondersteuning
 • oEmbed ondersteuning voor Soundcloud, Slideshare en Instagram. Het ondersteunt nu ook SSL links.
 • Update van de externe bibliotheken (zoals jQuery, TinyMCE, ..)
 • En verder nog veel andere verbeteringen en verbeteringen voor ontwikkelaars

Hoe weet ik dit nu allemaal? Nee, ik ben niet specialer dan jullie of elke andere WordPress gebruiker. Als je de bèta versie van WordPress 3.5 wil testen, dan is alles wat je moet doen de WordPress Beta Tester plugin gebruiken.

Ik raad je NIET aan om deze plugin op een live-website te gebruiken, maar installeer hem op een demo-website.

Overzicht

Hieronder staat een video waarin alle nieuwtjes van WordPress 3.5 uitgelicht worden. Je moet wel eerst even deze pagina liken of delen alvorens de video tevoorschijn komt.

Like of deel deze pagina om het verborgen gedeelte te bekijken.

Welke functie denk jij dat het beste is van WordPress 3.5? Waar kijk je naar uit? Welke functie wou jij toegevoegd zien aan de nieuwe update, maar is dat niet? Laat het ons weten via de reacties.

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

 • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
 • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
 • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>