Berichten vs Pagina's in WordPress

Vaak geraken WordPress beginners verward tussen berichten en pagina’s. Standaard komt WordPress met twee content-types: berichten en pagina’s.

Als beginner vraag je je waarschijnlijk af wat het verschil is tussen deze twee? Ze hebben allebei zo goed als dezelfde invulvelden in het dashboard. Ze zien er allebei zo goed als hetzelfde uit op de website. Waarom hebben we ze allebei nodig? Wanneer moet ik berichten gebruiken? Wanneer moet ik paigna’s gebruiken? In dit artikel zal ik het verschil uitleggen tussen het gebruik van berichten en pagina’s in WordPress.

Berichten

Als je WordPress als een blog gebruikt, dan zal je sowieso eindigen in het gebruik van berichten (ook wel posts genoemd) voor het meeste van de content van je website. Berichten zijn teksten die geordend staan in omgekeerde chronologische volgorde op de start- (of blog-)pagina van je website. De nieuwste berichten komen dus bovenaan.

Doordat deze berichten in omgekeerde chronologie staan, zijn ze eerder tijdelijk bedoeld. Oudere berichten worden gearchiveerd gebaseerd op maand en jaar. Als het bericht ouder wordt, zal de gebruiker telkens dieper moeten graven om het bericht terug te vinden.

Je hebt ook de mogelijkheid om berichten te ordenen via categorieën en tags.

Omdat WordPress berichten gepubliceerd worden met een datum en tijd in gedachte, worden ze opgenomen in de RSS feeds van je site. Dit stelt je lezers in staat om een melding te krijgen van de meest recente berichten op je website.

Door het tijdelijke van de berichten creëer je een extreem sociaal gebeuren, omdat je je berichten actueel kan houden. Je kan gebruik maken van de vele sociale deel-mogelijkheden zodat je gebruikers je berichten kunnen delen via Social Media zoals Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, etc.

Berichten stimuleren je conversie (het aantal lezers dat uiteindelijk iets bij je koopt). Ze hebben ook een ingebouwd reactieformulier zodat je lezers op elk bericht apart kunnen reageren. Je kan je reactie-instellingen beheren via Instellingen > Reacties en je reacties ook uitschakelen als je dat wenst. (Dit raad ik niet echt aan)

Pagina’s

Pagina’s hebben eerder de bedoeling om “statisch” en “tijdloos” te zijn, zoals bijvoorbeeld je “Over ons”-, “Privacy”-, “Diensten”-, “Contact”-, pagina’s..

Ondanks het feit dat WordPress wel de aanmaak datum van de pagina’s bewaard, zijn deze toch bedoeld om tijdloos te zijn. Je “over ons”-pagina bijvoorbeeld, deze zal nooit vervallen en altijd actueel zijn.

Uiteraard kan je die pagina bewerken en updates uitvoeren, maar de kans is groot dat je geen pagina’s zal maken zoals “over ons 2012″, “over ons 2013″, enzovoort.

Omdat er geen tijd en datum gebonden is aan de pagina’s, worden ze standaard niet opgenomen in je RSS feeds. Pagina’s zijn meestal niet bedoeld als sociaal gegeven en bevatten minder vaak social buttons en de mogelijkheid om te reageren. Als kan je hier natuurlijk zelf wel altijd gebruik van maken, het is zoals je zelf wil!

In de meeste gevallen wil je natuurlijk niet dat gebruikers reageren op een contactpagina, of op je disclaimers en privacy-verklaringen.

In tegenstelling tot de berichten, hebben pagina’s een hiërarchie. Zo kan je bijvoorbeeld een pagina toevoegen als subpagina van een andere pagina. Deze functie stelt je in staat om pagina’s samen te organiseren en zelf om een aparte pagina-template toe te passen per pagina.

WordPress heeft de mogelijkheid om verschillende pagina-templates te maken per thema. Dit geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om verschillende pagina’s een verschillende layout/structuur mee te geven als dit nodig zou zijn. In de meeste WordPress thema’s ziet het ontwerp van de pagina’s en berichten er zo goed als hetzelfde uit. Maar als je je pagina wil gebruiken als landingspagina of optin-pagina bijvoorbeeld, dan kan het handig zijn om hiervoor een aparte pagina-template te hebben.

Pagina’s hebben ook de functie “Volgorde” welke je de volgorde van de pagina’s laat bepalen door ze een volgnummer mee te geven (startend vanaf 0). Echter is deze functie ook uitgebreid door plugins zoals Simple Page Ordening die je in staat stelt de pagina’s te ordenen via een simpele “drag & drop”.

Berichten vs. Pagina’s (Belangrijkste verschillen)

De verschillen die ik hieronder ga geven hebben sowieso ook uitzonderingen. Je kan plugins of code snippets gebruiken om de functionaliteiten van WordPress uit te breiden. Hieronder is de lijst van de belangrijkste verschillen die er standaard zijn.

  • Berichten zijn tijdelijks vs. Pagina’s zijn tijdloos
  • Berichten zijn sociaal vs Pagina’s zijn dit niet
  • Berichten kunnen gecategoriseerd worden vs. Pagina’s hebben een hiërarchie
  • Berichten worden opgenomen in de RSS feed vs. Pagina’s niet
  • Pagina’s hebben de functie “Pagina-template” vs. Berichten hebben dit niet

Frequently Asked Questions (FAQ)

Hoeveel berichten en/of pagina’s mag heb ik hebben?

Je kan zoveel berichten/pagina’s hebben als je zelf wilt. Er is geen limiet op het aantal berichten of pagina’s dat je kan creëren.

Zijn er Zoekmachine Optimalisatie Voordelen van de ene ten opzichte van de andere?

Zoekmachines houden ervan dat content georganiseerd is. Tijdloze content wordt als belangrijker beschouwd, maar er wordt veel prioriteit gegeven aan de laatste tijdelijke content. In ‘t kort: ja er kan een verschil zijn, maar als beginner moet je je hier niet te veel zorgen over maken. Focus je op het creëren van kwalitatieve content en maak je website georganiseerd voor je bezoekers.

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ 5 reacties.. Lees ze hieronder of reageer zelf }

Erik Pauwels 30 oktober 2013 om 12:41

Beste Stijn

Ik heb een vraagje aub

Hoe kan ik op mijn WordPress blijvende HOME teksten laten verschijnen?
Ik vind na heel lang zoeken in de administrator geen manier om dit zo te doen..
http://blog.kamperfoelie.com/?p=1
Blijkbaar komen op HOME alleen teksten die je achter elkaar post bovenaan telkens de laatste post…klopt dat? Opgelet dit is wel een gratis gedownloade versie van WordPress

Alvast bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groeten

Erik Pauwels

Stijn 30 oktober 2013 om 14:49

Hey Eric,

klopt. WordPress is eigelijk een blogging-platform, dus het is standaard ingesteld dat de laatste blogberichten op de homepage komen.
Om je blog uit te schakelen of te verplaatsen naar een andere pagina, ga je naar “Instellingen” => “Lezen” en daar kan je de gewenste startpagina instellen.
Vergeet ook niet om een nieuwe blogpagina aan te maken die je dan ook via de instellingen als effectieve berichtenpagina instelt, zodat je blog toch nog
beschikbaar blijft vanop andere pagina’s.

Helpt dit je verder?

Goed om te zien dat je nog steeds met het internet bezig bent, super! Al resultaten behaald?

Met vriendelijke groeten,

Stijn Van den Bogaert
http://www.zoofa-design.be

Erik Pauwels 30 oktober 2013 om 16:46

Beste Stijn,

Hartelijk dank alweer voor je snelle reactie en nuttige tip.

Ik probeer bij ‘instellingen’ en dan bij ‘lezen’ de HOME pagina weer te vinden om die pagina statisch/vast te maken maar ik vind HOME daar niet terug.

Dus dacht ik te proberen om HOME te verwijderen als pagina en opnieuw HOME als pagina toe te voegen om te zien of het dan wel lukt om iets te kunnen wijzigen via instellingen / lezen.

…maar dan vind ik zelfs geen HOME meer terug in mijn pagina settings?…maar HOME verschijnt dan toch wel op de blogsite.

Nieuwe posts als test verschenen dan verder wel weer correct onder HOME en opvolgend ieder nieuw laatste bericht.

Dus ik zit weer een beetje vast en kom weer terug op mijn vraag, wat doe ik verkeerd?

Groeten

Erik

Stijn 30 oktober 2013 om 16:48

Hey Eric,

ik denk niet dat je iets verkeerd doet, volgens mij heb je gewoon een thema waar de “home” standaard ingebouwd zit in het menu. Heb je dit probleem met andere thema’s ook?

Grtz,
Stijn

Erik Pauwels 3 november 2013 om 22:17

Beste Stijn,

Het is opgelost, het is eigenlijk simpel, ik maak naast de HOME pagina gewoon een andere pagina aan bvb OVER ONS waar ik daar vertel wat ik als standaard wil laten staan. Stom eigenlijk maar daaraan zie je dat je even moet wennen aan de eenvoud en intelligente vorm van een Blog WordPress..

Maar een andere vraag dient zich wel aan weer..

Op jouw Blog hier zie je ieder nieuw artikel mooi onder elkaar verschijnen met een klein stukje tekst en een foto en dus niet je hele post. Mijn vraag is hoe ik dit weer kan instellen in blog WordPress? Want bij mij verschijnt de hele tekst volledig en dat maakt voor bezoekers alle posts niet overzichtelijk.

Groeten en dank

Erik Pauwels
blog.kamperfoelie.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>