Goede Domeinnaam

Elke website heeft een domeinnaam nodig, en het liefst vanalles een goede domeinnaam. Dus ook jouw nieuwe website.

Hier, op Website Maken Voor Beginners, is het de bedoeling dat ik jullie alles leer van in het begin. Op een paar stappen na, is een domeinnaam registreren voor je website het eerste wat je moet doen.

Maar wat is nu een goede domeinnaam en waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

Er worden dagelijks nieuwe domeinnamen geregistreerd voor nieuwe websites. Daarom dus dat het ook steeds moeilijker wordt om een geschikte domeinnaam te vinden die nog beschikbaar is.

Het is tegenwoordig een echte uitdaging geworden om een goede domeinnaam te vinden die nog vrij is om te registreren.

Gelukkig valt het voor Nederland en vooral voor België nog redelijk goed mee.

In de cursus die je via deze website gratis kan downloaden leg ik je ook uit hoe je zelf een domeinnaam kan registreren. Wie zich vanaf vandaag registreert, ontvangt ook af en toe ondersteuningsvideo’s bij de cursus zodat je er echt het maximale uit kan halen. 

Bij de video’s zit trouwens ook een video over het kiezen van een goede domeinnaam. Heb je het ebook een tijdje geleden al gedownload maar wil je toch de video’s ontvangen? Schrijf je dan weer even uit en schrijf je nadien weer in.

Waaruit Bestaat Een Goede Domeinnaam?

Een domeinnaam moet in de eerste plaats herkenbaar zijn voor je bezoekers. In de tweede plaats wil je natuurlijk een zo goed mogelijke domeinnaam voor de zoekmachines, zoals Google.

Laat me je eerst even vertellen waar je moet op letten voor je bezoekers:

 • Een goede domeinnaam is duidelijk herkenbaar en heeft een duidelijke omschrijving, bv: dakwerkenjanssens.be, bakkerijdeboer.nl, ..
 • Een goede domeinnaam is het best niet te lang. Ik weet dat ik niet echt het goede voorbeeld geef met deze website, maar des te langer je domeinnaam is, des te meer kans je hebt dat je bezoekers tikfouten zullen maken en je website niet vinden.
 • Een goede domeinnaam is eenvoudig te spellen. Op deze manier voorkom je dat je bezoekers tikfouten maken.
 • Een goede domeinnaam is gemakkelijk te onthouden. Als je domeinnaam goed in het geheugen blijft hangen is de kans op terugkerende bezoekers en mond-aan-mond-reclame veel groter. Hoe hier zeker rekening mee!
 • Een goede domeinnaam bevat geen koppeltekens. Dit heeft verschillende redenen. Sommigen beweren dat Google domeinnamen zonder koppeltekens beter rankt (en mijn ervaring zegt dit ook), maar een domeinnaam zonder koppelteken is ook makkelijker te onthouden. Hetzelfde geldt hier, hou rekening met de mond-aan-mond reclame en offline-advertenties! Mensen bevinden zich niet altijd achter hun computer wanneer ze over je website lezen.
 • Een goede domeinnaam bevat indien mogelijk geen cijfers. Dit om verwarring en misverstanden te voorkomen.

Waar Kijkt Google Dan Naar Bij Je Domeinnaam?

Google kijkt altijd ofdat je domeinnaam belangrijke keyword of zoekwoorden bevat.

Ik raad je dus ook aan om hier gebruik van te maken.

Scoren in Google is echt superbelangrijk en een goede domeinnaam kan je hier zeker bij helpen.

BakkerijJannsens.be zal bijvoorbeeld beter scoren voor het zoekwoord “bakkerij janssens” dan dat janssens.be dat zou doen.

Is Het Dan Nuttig Om Meerdere Domeinnamen Te Registreren?

Dat kan nuttig zijn maar overdrijf hier niet mee.

Als je website beschikbaar is via meerdere domeinen, zorg je er ook het beste voor dat je één “hoofddomein” hebt.

Als je verschillende websites gaat hebben waarop je identiek dezelfde pagina’s zet, gaat Google dit beschouwen als “duplicate content”. Dat betekent dat de tekst op je pagina meer als één keer voorkomt in de registers van Google. Met als gevolg dat ze de tweede pagina niet zullen indexeren.

In sommige gevallen kan het wel handig zijn om verschillende domeinnamen te registreren voor je business:

 • Wanneer je bedrijf in meerdere landen actief is, is het aangeraden om per land een andere extensie en domeinnaam te nemen.
 • Als de kans op schrijffouten in je domeinnaam reëel is, dan kan je er goed aan doen om ook de varianten te registreren. Zo komen de mensen die een foutje maken toch nog bij jou terecht.
 • Als je website in verschillende talen weergegeven wordt, kan je ook per taal een aparte domeinnaam registreren. Zo kan je ook in je tweede domeinnaam een keyword verwerken dat populair is in de betreffende taal.

Het heeft echter geen zin om eindeloos domeinnamen voor 1 website te registreren.

Deze bieden totaal geen meerwaarde.

Focus je op 1 hoofddomein en maak hier je “thuisbasis” van. Zorg ervoor dat je thuisbasis goed scoort in de zoekmachines en focus je niet op de enkele bezoekers die een tikfoutje zouden maken.

In de cursus die je via deze website gratis kan downloaden leg ik je ook uit hoe je zelf een domeinnaam kan registreren. Wie zich vanaf vandaag registreert, ontvangt ook af en toe ondersteuningsvideo’s bij de cursus zodat je er echt het maximale uit kan halen. 

Bij de video’s zit trouwens ook een video over het kiezen van een goede domeinnaam. Heb je het ebook een tijdje geleden al gedownload maar wil je toch de video’s ontvangen? Schrijf je dan weer even uit en schrijf je nadien weer in.

Waar wacht je nog op? ;-) (Download de cursus nu geheel gratis en risicoloos)

Benieuwd of jouw favoriete domeinnaam (of een variant) nog beschikbaar is? Neem dan hier een kijkje.

Ik hoor jullie binnenkort!

Stijn

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

 • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
 • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
 • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>