Banaan Op Je Website Call To Actions

Bezoekers van je website zijn te vergelijken met aapjes die op zoek zijn naar bananen, ze willen maar één ding: een banaan, en het liefst ook zo snel mogelijk!

Net zoals de aapjes hongerig op zoek gaan naar bananen, speuren jouw bezoekers jouw website af naar iets dat ze niet kunnen weerstaan, iets opvallends waar ze kunnen op klikken. Met zo’n “banaan” op je homepage help je haastige bezoekers de weg snel te vinden. Ook de rest met je site kan je met zo’n “banaan” veel gebruiksvriendelijker maken!

=> Heb Je Zelf Nog Geen Website Maar Wil Je Er Wel Eén? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

Probeer Je Bezoekers Zo Kort Mogelijk Te Houden!

Je denkt er misschien zo vaak niet over na maar het grootste deel van je tijd dat je spendeert op het internet bestaat gewoon uit klikken. Je bezoeker heeft altijd zijn vinger klaar op de muisknop om door te klikken naar de volgende pagina en dat is ook precies hun bedoeling.

Een internetgebruiker heeft een enorme behoefte aan snelheid. Alles moet snel gaan en de vaart moet er in blijven. Als ze op je website terecht komen hebben ze meestal al een doel voor ogen en ze vinden het leuk als je hen een handje helpt om hun doel snel te bereiken.

Hun grootste behoefte is om hun taak zo snel mogelijk klaar te hebben en verder te doen met iets anders. Ze willen dus in eerste instantie zo snel mogelijk terug van jouw website af.

Maak jouw doel dus niet om je bezoekers zo lang mogelijk op je website te houden, maar probeer ze zo kort mogelijk op je website te houden en probeer hen zo snel mogelijk te geven wat ze zoeken. Het kan op het eerste zicht ook wel goed lijken dat bezoekers lang op je website rondhangen, maar dat kan evengoed betekenen dat ze niet vinden wat ze zoeken.

Als je de “banaan” op je website goed plaatst en er een bepaalde techniek aan koppelt, dan kan je ervoor zorgen dat je bezoekers blijven terugkomen naar je website. Je bent ze dus niet kwijt als ze onmiddellijk weer van je website verdwijnen. Je hebt hen geholpen met gratis informatie, je hebt hen een snelle oplossing gegeven voor hen probleem, je bent voor even hun held!

Wat Is Nu Zo’n Banaan?

Een banaan op je webpagina is een heel eenvoudig, opvallend visueel element, dat er gewoon om vraagt om aangeklikt te worden. Meestal is dit in de vorm van een knop of button, maar het kan ook een gewone link zijn natuurlijk. De banaan moet er zodanig uitspringen, dat het meteen duidelijk is dat dit het belangrijkste klikbare element op je pagina is. De banaan springt er visueel uit en valt meteen op.

=> Heb Je Zelf Nog Geen Website Maar Wil Je Er Wel Eén? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

De metafoor van de banaan op je website is uitgevonden door marketingexpert Seth Godin. Talloze gebruiksvriendelijkheidsonderzoeken hebben uitgewezen dat een banaan -die door experts een call-to-action genoemd wordt- op je website de gebruiksvriendelijkheid STERK verbetert.

Firefox

Een mooi voorbeeld van een banaan op een website, of een opvallende call-to-action, is de website van webbrowser Firefox. Op hun startpagina staat één grote opvallende knop met daarop “Firefox Gratis Download”. Dat deze knop zo goed opvalt heeft hij te danken aan het feit dat hij zo sterkt afwijkt van alle andere visuele effecten waar je kunt op klikken. Door de knop groen te maken valt hij dus meteen op. Een perfecte banaan waar de aapjes zullen op afkomen dus!

Zet Een Banaan Met Call To Action Op Je Startpagina!

Slimme designers brengen een visuele hiërarchie aan op de homepage, met daarin een banaan: één duidelijk startpunt. Iets waar de blik van de bezoeker automatisch naartoe wordt getrokken. Bijvoorbeeld zoals bij Firefox: één opvallende knop in een afwijkende kleur. Zo’n banaan zorgt voor rust en focus, want het is voor de bezoeker duidelijk waar hij moet beginnen, hoe vol de homepage ook staat.

=> Heb Je Zelf Nog Geen Website Maar Wil Je Er Wel Eén? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

Een banaan met een call-to-action neemt de keuzestress van je bezoeker ook weg, omdat jij hem bij het handje houdt en vertelt wat hij moet doen. Een call-to-action vergroot ook de kans dat je bezoekers doorklikken naar de volgende pagina. Als er geen banaan te vinden is op je website, klikken je bezoekers misschien nog vlugger op de “vorige” knop van hun browser dan dat ze zouden doorklikken op jouw website.

Plaats zo’n banaan niet alleen op je homepage, maar ook op elke andere pagina van je website. Het helpt je bezoekers om sneller de weg te vinden en het zorgt er gewoon voor dat de transcacties vlugger verlopen.

Word ook niet overenthousiast en hou het bij één specifieke call-to-action per pagina. Je mag de knop zelf wel herhalen, maar hou het bij één doel, bv: “firefox gratis downloaden”.

Maak Gebruik Van Een Concrete Call To Action Op Je Banaan

Elke banaan is voorzien van een opschrift, want als er geen tekst op je knop staat, weet de bezoeker ook niet wat het doel van de knop is. Zorg voor zeer korte, duidelijke tekst op de knop die zegt wat je bezoeker gaat doen als hij erop klikt. Bijvoorbeeld:

 • Gratis downloaden
 • Ontdek hoe het werkt
 • Bekijk de video
 • Lees meer
 • Verzeker uw huis
 • Verleng uw abonnement
 • Registreer nu
 • Boek hier uw reis

Een goed opschrift op de knop zorgt dat je je bezoeker aanzet tot een actie. Een actie die jij wenst dat hij zal uitvoeren. Op iedere pagina kan een call-to-action anders zijn. Een goede tip is: kies voor iedere pagina wat de belangrijkste actie is waar je je bezoekers wil toe oproepen. Hoe rekening met de taken die mensen komen uitvoeren.

=> Heb Je Zelf Nog Geen Website Maar Wil Je Er Wel Eén? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

Een duidelijke banaan met een goede call-to-action erop kunnen voor heel wat extra doorkliks en conversies of verkopen zorgen. Zo deed BankGiro Loterij een experiment waardoor het aantal personen dat doorklikte met 33% verhoogde, nadat ze de call-to-action van “Ga verder” veranderd hadden in “Check uw bedrag”. Uiteindelijk resulteerde dit in 8% meer aanmeldingen als voorheen.

Heb jij al een banaan op je website? En zoja, heb je al verschillende call-to-actions geprobeerd? Laat me hieronder weten wat jouw bevindingen zijn met een banaan op je website! Het zit hem in de details en vele kleintjes maken één groot!

Succes!

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

 • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
 • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
 • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>