WordPress

Na de update naar WordPress 3.3.1 in januari, bleken er nog enkele veiligheidslekken in het systeem te zitten. Versie 3.3.1 was gericht op een beveiligingsprobleem en herstelde 15 bugs (fouten in de code). Ook de nieuwste versie, beschikbaar sinds vrijdag 20 april 2012, versie 3.3.2 was gericht op enkele beveiligingsproblemen en herstelde nog 12 bugs.

WordPress Bijwerken Naar 3.3.2

WordPress Updating Naar 3.3.2

Welkom Bij WordPress 3.2.2

Veel meer dan de laatste versie van WordPress stabieler maken doen deze updates niet, maar ondertussen is het WordPress team wel weer druk bezig met het ontwikkelen van WordPress 3.4, welke wel opnieuw wijzigingen en verbeteringen zal meekrijgen.

Wat Verandert Er Met De Update Naar WordPress 3.3.2

De voornaamste reden waarom WordPress 3.3.1 een update kreeg naar WordPress 3.3.2 was omdat er enkele beveiligingslekken aanwezig waren in de software. Heel wat WordPress gebruikers hebben de afgelopen weken en maanden te maken gekregen met hackers. Door middel van enkele gaten in de software van WordPress, kregen hackers de mogelijkheid om bestanden op de server te plaatsen, welke op hun beurt weer tot nieuwe fouten of aanvallen konden leiden. Wat er precies allemaal veranderd is is volgens mij niet nodig om hier te gaan vertellen, aangezien het allemaal redelijk technisch is en het komt eigelijk gewoon neer op “betere beveiliging“. Ze noemen deze update niet voor niets een “beveiligings-update“.

Onderhouds- En Veiligheidsversies 3.2.2

Heb je dus nog een WordPress website staan in een oudere versie, dan is het aangeraden om zo snel mogelijk de update naar 3.3.2 uit te voeren, zodat je website opnieuw veilig is! Ik moet wel zeggen dat een website nooit echt 100% veilig is. Er zijn altijd wel hackers die hier of daar een gaatje vinden, maar als je WordPress gebruikt krijg je constant beveiligingsupdates voor het systeem -zoals nu-, waardoor je toch (meestal) op je twee oren mag slapen. ;-)

Wat Mag Je Verwachten Bij WordPress 3.4?

Ondertussen is de bèta versie van WordPress 3.4 al beschikbaar voor testers, maar het grote publiek moet nog even wachten op de update. Dit wil niet zeggen dat we nog niet mogen uitkijken naar wat deze versie ons te bieden zal hebben. Hieronder even een overzicht van wat voor de gemiddelde gebruiker zichtbaar zal zijn na de update:

  • Er is een nieuwe preview-functie toegevoegd bij de WordPress-thema’s. Op deze manier krijg je de mogelijkheid om je aanpassingen te bekijken, alvorens je ze werkelijk opslaat en publiceert.
  • De header krijgt flexibele afmetingen
  • Je kunt zelf je header- en achtergrondafbeelding kiezen via je media bibliotheek
  • Er is een verbeterde zoekfunctie wanneer je naar nieuwe thema’s zoekt
  • Er is een mogelijkheid om de dashboard-widgets te vertalen
  • Je kan reageren op posts vanuit de backend in WordPress, via de editor-pagina van desbetreffende post.
  • En waarschijnlijk nog veel meer!

Voor beginnende webmasters gaat het zeer handig zijn dat ze nu zelf de afmetingen van de header kunnen kiezen. Ook preview-functie wanneer je het thema wil aanpassen is zeer handig, zo hoef je niet telkens je ontwerp op te slaan en te gaan controleren ofdat het goed genoeg is, maar kan je van de eerste keer een preview van je ontwerp bekijken, zonder tussen pagina’s te moeten switchen.

Wat ik wel verwacht is dat niet elke thema deze opties zal ondersteunen, zeker niet in het begin. Om gebruik te maken van deze functies zal je dus hoogstwaarschijnlijk het standaardthema van WordPress moeten gebruiken, of je kan op zoek gaan naar een ander thema dat deze functionaliteiten ook ondersteunt.

Ook “under the hood” van WordPress gaat er veel veranderen, maar daar zal je normaal als gewone gebruiker niets van merken. Al bij al moet je geen te spectaculaire dingen verwachten van de update naar WordPress 3.4 die er binnenkort staat aan te komen, maar de gebruiksvriendelijkheid wordt toch alweer een stukje verbeterd!

Wat je dus vooral moet onthouden uit dit artikel is dat je het best zo snel mogelijk een update doet naar WordPress 3.3.2 als je de kans op hackers wil verkleinen en dat je binnenkort een update naar WordPress 3.4 mag verwachten!

Veel succes!

Stijn Van den Bogaert

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>