Doe De Blinddoek Test

Als je denkt je website klaar te hebben begint eigenlijk het echte werk nog maar pas. Een website-eigenaar die ervan uitgaat dat iedere bezoeker op voorhand zal weten waarover zijn website gaat, gaat sowieso geen gebruiksvriendelijke website maken.

Een bezoeker van je website moet onmiddellijk, vanaf het eerste moment dat hij op je website aankomt, duidelijk zien waarom je website gaat en wat hij op de website kan doen.

Ook wanneer deze bezoeker nog nooit over jouw organisatie of website gehoord heeft. Ook wanneer je bezoeker per ongeluk op je website komt. Ook wanneer je bezoeker een blinddoek omheeft en deze afzet bij aankomst op je homepage. Maar hoe zorg jij er nu voor dat je website de blinddoek-test doorstaat? Hoe kan je nu zo’n goede website maken?

=> Wil Jij Ook Zelf Een Website Maken Voor Je Organisatie? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

Wat Vragen Bezoekers Zich Af Als Ze Op Je Website Komen?

Stel je eens voor dat jij een blinddoek moet omdoen, men rijdt met jou naar een onbekende locatie en laat je daar vervolgens geblinddoekt een onbekende winkel binnenstappen. Binnenin de winkel mag je de blinddoek afdoen en jij moet raden in welke winkel je terechtgekomen bent.

Normaal gezien zou dit meestal geen problemen mogen geven en zal het onmiddellijk duidelijk zijn ofdat je in een supermarkt, klerenwinkel, bakker, speelgoedwinkel, of dergelijke terecht gekomen en wat je in die winkel allemaal kan doen.

Bij een website ligt dit anders. Je hebt namelijk maar 3 seconden om je nieuwe bezoeker te overtuigen om te blijven, heel weinig dus! Deze bezoekers komen ook vaak “geblinddoekt” aan op je website.

Zonder veel informatie van vooraf worden ze gewoon op je homepage of artikel gedropt. Ze komen op je pagina terecht via een link op één of andere website, via Facebook, via Twitter en in het beste geval komen ze via Google, zodat ze wel al weten wat ze kunnen verwachten, maar dan is het nog aan jou om deze verwachtingen ook echt in te lossen!

=> Wil Jij Ook Zelf Een Website Maken Voor Je Organisatie? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

Een Website Maken Die Je Bezoekers Bij Het Handje Houdt

Bezoekers die voor het eerst op je website komen, proberen zich dus “blind” te oriënteren. Eén van de eerste dingen zie ze zich afvragen is: wat is dit voor een website?

Jij moet hen de bevestiging geven dat jouw website relevant is voor hen, jij moet je bezoeker vanaf het begin voorzien met de juiste informatie. Hou hen bij het handje!

Welke organisatie zit er achter de website? Voor wie is deze website bedoeld? Wat kan je doen op deze website? Bezoekers raken meteen in verwarring wanneer jij een website gemaakt hebt en het is niet meteen duidelijk waarover deze gaat.

Voor de bezoekers die nieuw zijn op je website is het te hopen dat je website niet gemaakt is door iemand die bedrijfsblind geworden is. Iemand die al jaren bij een bedrijf werkt, weet natuurlijk waarover de website zal gaan. Voor hem zal alles duidelijk zijn en hij zal alle informatie onmiddellijk kunnen vinden, omdat een medewerker weet hoe het bedrijf werkt!

Realiseer je goed dat bezoekers meestal geen flauw idee hebben van wat jouw organisatie doet en waarvoor ze op jouw website terecht kunnen. Probeer dus je bezoekers aan het handje te houden door hen onmiddellijk een antwoord te geven op volgende vragen:

 • Wat hebben ze hier?
 • Wat kan ik hier doen?
 • Waarom moet ik hier zijn en niet ergens anders?

Een website die in één opslag de bezoeker een antwoord kan geven op deze vragen wordt als prettig en handig ervaren, want dit is precies wat je bezoeker als eerste wil weten. Het helpt hen om te snappen waar ze zijn en om de andere informatie op je website beter te interpreteren.

Als ze éénmaal snappen waarover je website gaat, kan je door naar de volgende stap en moet je een banaan op je website plaatsen, zodat je je bezoeker stap voor stap begeleidt doorheen je website.

=> Wil Jij Ook Zelf Een Website Maken Voor Je Organisatie? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

Maak Je Website & Doe De Blinddoek Test!

Beeld je in dat jij voor het eerst op je website komt. Is het dan snel duidelijk waar je terecht gekomen bent? Ga ervan uit dat je nog nooit van je organisatie gehoord hebt en dat je zonder voorkennis op je website terecht gekomen bent.

Veel te veel komt het voor dat organisaties denken -vooral de grotere bedrijven- dat ze zo bekend zijn dat het niet nodig is om allerlei zaken extra toe te lichten. Toch kan je maar beter wat extra uitleg geven, want mensen weten bijna altijd veel minder dan dat je over ze denkt.

Ook trouwe klanten vinden het prettig om bij aankomst in de watten gelegd te worden en eens wat meer informatie te weten te komen over je organisatie. Vaak kennen klanten je ook maar van één dienst of product, je website is dus de kans om hen je volledige assortiment te leren kennen!

Ga terug naar jouw website en onderzoek ofdat er onmiddellijk antwoord gegeven wordt op de 3 belangrijke vragen die je bezoeker heeft bij aankomst. Deze kleine wijziging kan er echt voor zorgen dat bezoekers minder snel geneigd zijn om je website direct weer te verlaten door op de “vorige”-knop te klikken.

Zet Een Tagline Bij Je Logo

Door een tagline onder je logo te zetten ga je je bezoeker een antwoord proberen geven op de vragen die hij nog heeft. Een tagline bevat de essentie van je website in een paar woorden. Als je een tagline toevoegt, hoe dan rekening met volgende punten:

 • Hou het kort en krachtig
 • Wees concreet!
 • Maak duidelijk waarom je bezoeker op jouw website moet zijn en niet bij een concurrent
 • SCHRIJF NIET IN HOOFDLETTERS, DAT IS SCHREEUWERIG EN NIET GOED LEESBAAR
 • Gebruik een belangrijk zoekwoord in je tagline voor de Google-spiders
 • Zorg ervoor dat de tagline ook in je broncode voorkomt. Als je je designer de tagline in een afbeelding laat verwerken kan Google dit niet lezen. Een mogelijke oplossing is om het allebei te doen.
 • Zet geen punt aan het einde

Vat De Essentie Van Je Website Samen Op Je Homepage

Heb je geen plaats op je website om een tagline te plaatsen onder je logo, of zijn er andere redenen waarom je deze tagline liever vervangt door je reclame-slogan of iets dergelijks, dan kan je nog altijd overschakelen naar plan B.

We hebben dus als bedoeling dat je bezoeker onmiddellijk weet op welke website hij terecht gekomen is. We kunnen dus nu om één of andere reden geen tagline plaatsen en schakelen over op plan B. We gaan de bezoeker de essentie van onze website duidelijk maken aan de hand van onze paginakop.

De paginakop is de opvallendste tekst bovenaan je pagina. Het is de kop waar de meeste websites meestal “Welkom op de website van…” zetten, maar dat mag je echt niet doen! Lees in dit artikel dat ik vorige week geschreven heb waarom je nooit welkom mag zeggen.

Het nadeel van je paginakop te gebruiken om je tagline te plaatsen is natuurlijk dat je tagline nu maar op één pagina zichtbaar is, op de homepage. Als de bezoeker op een andere, dieperliggende pagina terecht komt, kan het zijn dat de essentie weer helemaal verloren gaat.

Maak Gebruik Van Beeldmateriaal Om Je Hoofdactiviteit Duidelijk Te maken

Je kan ook vaak zonder veel tekst te moeten gebruiken duidelijk maken wat je organisatie precies doet en waarvoor jouw organisatie staat aan de hand van enkele foto’s.

Het is niet zo moeilijk om enkele foto’s te nemen in je bedrijf of over je organisatie. Verkoop je bijvoorbeeld tshirts, zet dan een foto van een tshirt op je homepage. Ben je een voetbalclub, zet dan bijvoorbeeld enkele actiefoto’s van wedstrijden op je homepage of in je header. Bezoekers van je homepage moeten direct zien waar ze zijn, door woorden en/of door het gebruik van functionele en relevante foto’s!

En jouw website? Doorstaat hij de blinddoektest? Laat het mij weten en onderneem actie als er nog verbeterpunten zijn! Probeer een website te maken die waarde toevoegt aan je organisatie!

Veel succes!

Stijn

=> Wil Jij Ook Zelf Een Website Maken Voor Je Organisatie? Ga Dan Nu Meteen Naar Deze Pagina En Ontvang Gratis Een Handleiding Waarmee Jij Zonder Technische Kennis Stap Voor Stap Jouw Eigen Professionele Website Kan Bouwen (En Veel Meer..!) <=

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

 • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
 • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
 • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>