Dashboard Aanpassen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je WordPress dashboard volstaat met bullsh*t die je niet nodig hebt? Soms wordt deze informatie toegevoegd door het thema of plugins die je installeert. Of misschien hou je gewoon niet van de widgets die je standaard meekrijgt van WordPress?

Wel, in dit artikel ga ik je tonen hoe je als beginner je WordPress dashboard eenvoudig kan aanpassen zodat het eruit ziet zoals je wilt, zonder één lijn code te gebruiken. Ik ga gebruik maken van de “Scherminstellingen”-tab bovenaan het scherm, die vaak vergeten of niet gezien wordt door gebruikers.

Een klein nadeel hiervan is dat de scherminstellingen bewaard worden per gebruiker afzonderlijk. Als je verschillende gebruikers op je WordPress website hebt, dan zal je dit per gebruiker afzonderlijk moeten instellen. (Er zijn andere oplossingen, maar daar ga ik het nu niet over hebben)

Als je het WordPress dashboard opent, kijk dan eens naar de rechter bovenkant van het scherm: daar is een tab die “Scherminstellingen” heet.

WordPress Dashboard Scherminstellingen

Zoals je ziet zijn er een heleboel opties en om eerlijk te zijn ziet mijn dashboard er op dit moment niet echt zo schitterend uit. Een paar van deze opties zijn niet standaard, maar werden toegevoegd door een plugin. Zoals de Pretty Link Quick Add en The Latest news from Yoast bijvoorbeeld.

Dit is mijn dashboard nu:

WordPress Dashboard Before

Hier ben ik uiteraard niets mee en deze widgets zijn in mijn geval echt niet praktisch.

Gelukkig kan je elke optie eenvoudig uitchecken. Je kan zelfs meer kolommen toevoegen als je dat wenst. Standaard zijn er 2 kolommen, maar je kan er zelfs 3 of 4 van maken. Om de kaders te organiseren, kan je ze eenvoudig naar een nieuwe plaats in het dashboard slepen. (Drag & Drop).

Mijn dashboard ziet er na enkele seconden organiseren nu zo uit, naar mijn mening veel beter? :

WordPress Dashboard After

Zoals ik in een vorig artikel vertelde zal het dashboard er vanaf WordPress 3.5 lichtjes anders uitzien.

Als ook het schrijverspaneel niet naar je zin georganiseerd staat, heb je zelfs de mogelijkheid om dit aan te passen. Ook hier kan je de kaders verslepen. Verder kan je ook zaken toevoegen en wegnemen, net zoals in het dashboard. Door een eenvoudige klik op de Scherminstellingen-tab kan je alle kaders die je niet gebruikt uitchecken.

WordPress Schrijverspaneel Scherminstellingen

De grootste vraag is vaak hoe je het aantal getoonde reacties in de backend kan verhogen, omdat er standaard slechts 20 worden getoond, wil je misschien liever 50 reacties zien tijdens het beheren, omdat dat de job nu eenmaal makkelijker maakt. Ook dit kan je doen met de Scherminstellingen. Ga gewoon naar je reacties-pagina en klik op Scherminstellingen:

WordPress Reacties Scherminstellingen

Zoals je ziet heb je de Scherminstellingen op praktisch elke pagina in de backend van je WordPress website. Als je een complete beginner bent, en totaal niet met codes wil beginnen prutsen. Wel, dan is dit de ideale manier om je WordPress dashboard naar je hand te zetten.

Had jij de Scherminstellingen zelf al ontdekt? Of was dit net waarnaar je al lang op zoek was? Let me know in the boxes below! :D

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>