Auteursfoto

Ik kreeg deze middag de vraag van een lezer hoe je nu eigelijk zo’n foto naast je website krijgt in Google. Je hebt het misschien wel al eens eerder gezien. Je zoekt in Google ergens naar en je ziet tussen de resultaten soms een foto van de eigenaar van die website, of van de auteur van het betreffende artikel, naast de link staan.

Al sinds enkele tijd kan je bij Google een foto en auteursinformatie over jezelf toevoegen aan je artikelen of blogberichten.

Waarom zou je nu een foto naast je website in Google willen? Wel, je valt veel meer op. De kans dat iemand op jouw artikel klikt als er een foto naast staat van de auteur, is veel groter dan wanneer die foto er niet zou staan.

Je maakt het resultaat in Google al een stuk persoonlijker op voorhand, nog voor dat je bezoeker daadwerkelijk doorklikt.

Hoe ziet die auteursfoto er nu uit in Google?

Om het je even te demonstreren heb ik een screenshot bijgevoegd:

Foto naast je website in Google resultaten

Maak eerst een Google Plus account aan.

Om een foto naast je website weer te geven gebruikt Google -hoe kan het ook anders- Google Plus.

Google Plus is het sociale netwerk van Google. Je kan daar een profiel aanmaken waarop je je persoonlijke informatie (de auteursinfo) zet. Vervolgens kan je ook de Google+1 knop gebruiken om een website te delen.

(Onderaan dit artikel staat zo’n knop, ik zou het overigens ten zeerste appreciëren als je daar eens op klikt om het uit te proberen ;-))

Een website stijgt namelijk naarmate het meer plusjes krijgt. Al heeft dit volgens mij op dit ogenblik nog niet zo’n grote invloed op de eindranking van je website.

Daarnaast zal je website ook sneller gevonden worden door mensen in het netwerk van een persoon die op het plusje gedrukt heeft bij jouw website.

Deze “aanbevelingen” van mensen uit je Google Plus netwerk vormen de sociale factor die Google probeert toe te voegen de laatste maanden.

Daaruit kunnen we dus besluiten dat zoekmachine optimalisatie steeds socialer wordt.

Auteursfoto in Google stappenplan

Om je foto en een naam toe te voegen aan je artikelen moet je jouw Google+ account koppelen aan je blog. Daarnaast moet je ook aangeven voor welke websites jij allemaal schrijft.

Ik heb het onderverdeeld in twee fases. In de eerste fase gaat het nog eenvoudig. In de tweede fase wordt het ietsjes ingewikkelder, maar geen paniek, we komen er wel uit!

Eerste fase:

 1. Maak een Google Plus Profiel aan
 2. Upload een profielfoto
 3. Vraag het Google auteurschap aan via deze pagina
 4. Ga naar je Google Plus Profiel, klik op profiel bewerken en ga vervolgens naar “bijdrager aan”.
 5. Geef hier de url van je website en die van je auteursprofiel op je website op (zoals http://websitemakenvoorbeginners.com/author/admin/)

Tweede Fase

Deze fase is iets ingewikkelder, maar ik gids je erdoor!

 1. Maak op de auteurspagina op je website een link aan die er als volgt uitziet:
  <a href=”[GOOGLE+ PROFIEL]?rel=author”>Google</a>
  Let op: plak deze code op je pagina via het tabblad HTML (als je WordPress gebruikt)
 2. Vervang [GOOGLE+ PROFIEL] door de url van je eigen Google+ profiel:Let op: Uw link moet de parameter ?rel=author bevatten. Als deze parameter ontbreekt, kan Google uw inhoud niet koppelen aan uw Google+-profiel.

 Hoe kan je dit nu testen?

De resultaten van Google zullen natuurlijk niet onmiddellijk worden aangepast. Dat kan best lastig zijn als je iets wilt testen en je ziet niet onmiddellijk resultaat.

Google heeft hiervoor deze tool ontwikkeld. Zo kan je in realtime testen ofdat je auteursfoto wordt weergegeven.

Plak in de tool gewoon de url van een artikel op je website en bekijk het resultaat.

Sla niet onmiddellijk in paniek, het kan een tijdje duren. Lukt het niet, geef me dan gerust een seintje! ;-)

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

 • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
 • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
 • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>