Hoe Haal Je Meer Uit Je Sidebar Lezersvraag

Ik kreeg onlangs de vraag van Robert Nieuwboer hoe hij de sidebar van zijn website beter kan benutten. Hij weet namelijk wel WAT er moet gebeuren, maar hij had graag eens gezien HOE het moet gebeuren. Wel, gelukkig heeft Robert de handleiding voor WordPress van Website Maken Voor Beginners gevolgd en heeft hij dus volledig zelf zijn WordPress-website kunnen installeren.  Dankzij het feit dat hij WordPress gebruikt kan ik hem nu eenvoudig uitleggen hoe hij de sidebar van zijn website eenvoudig, maar vooral ZELF, kan beheren. ;-)

=> Wil je zelf ook een WordPress website? Dat kan! Download jouw gratis exemplaar van de stap-voor-stap handleiding hier <= 

Widgets in WordPress

Als je net zoals Robert een website in WordPress hebt, dan kan je de sidebar eenvoudig beheren aan de hand van widgets. Widgets zijn kleine stukjes code (die je natuurlijk niet zelf meer hoeft te schrijven) waarmee je eenvoudig iets in de sidebar plaats. Een voorbeeld van een widget is hier aan de rechterkant op mijn website de Facebook Like Box. Deze “box” van Facebook staat in een aparte widget die ik in mijn sidebar gezet heb. Maar hoe doe je dit nu zelf?

Paginatemplates in WordPress

Het gebruik van widgets is afhankelijk van het thema dat je hebt draaien. Alhoewel de meeste thema’s tegenwoordig wel 1 of meerdere sidebars ondersteunen. Elk thema kan afzonderlijk ook paginatemplates hebben. Zo’n paginatemplate is eigelijk een thema dat je enkel gaat instellen voor die pagina. Paginatemplate Instellen Als je een pagina toevoegt, zorg je er dus zeker voor dat je aan de rechterkant een paginatemplate of “sjabloon” selecteert waar een sidebarbeschikbaar is. Nu je een pagina hebt waar een paginatemplate met sidebar geactiveerd staat, kan je over naar de volgende stap. In de volgende stap gaan we de widgets in de sidebar plaatsen.

=> Wil je zelf ook een WordPress website? Dat kan! Download jouw gratis exemplaar van de stap-voor-stap handleiding hier <= 

Widgets in de sidebar plaatsen

Als je een widget in de sidebar plaatst, dan zal deze widget ook zichtbaar zijn op elke pagina waar de sidebar ingesteld is. Om dit te doen, ga je in je dashboard aan de linkerkant naar WeergaveWidgets. Op dit scherm zie je een overzicht van alle beschikbare widgets (links) en alle aanwezige sidebars (rechts).

Beschikbare Widgets

Omdat de sidebars verschillen van thema tot thema, kan ik hier geen eenduidige handleiding voor schrijven. Maar het principe werkt altijd hetzelfde, let even op:

 1. Kies een sidebar aan de rechterkant waar je een widget wil in plaatsen en klik deze open aan de hand van het pijltje naast de sidebar-titel.
 2. Kies een widget die je wenst toe te voegen aan je sidebar.
 3. Klik op de gekozen widget, hou je muisknop ingedrukt en sleep de widget naar de gewenste sidebar.
 4. Afhankelijk van welke widget je gekozen hebt zal je nog enkele instellingen moeten ingeven in de widget zelf. Klik daarna in de widget op Opslaan.

Als je nu op je website gaat kijken naar de pagina waar je sidebar ingesteld staat, zal je zien dat de widget ook verschenen is. Supergemakkelijk toch?

=> Wil je zelf ook een WordPress website? Dat kan! Download jouw gratis exemplaar van de stap-voor-stap handleiding hier <= 

Een widget verwijderen kan via het linkje verwijderen onderaan elke widget. Of je kan de widget gewoon terug uit de sidebar wegslepen. In het begin kan het nog onduidelijk zijn welke sidebar precies op welke pagina getoond wordt. Zorg er dus voor dat je goed weet welke paginatemplate je ingesteld hebt voor je pagina. Eens je dit weet is het al gemakkelijker om uit te zoeken welke sidebar waar staat. Belangrijk weetje: een sidebar hoeft niet perse links of rechts van je website te staan. Er zijn ook thema’s waar je een sidebar in de footer hebt. Het standaard thema van WordPress -Twenty Eleven- heeft zo bijvoorbeeld 3(!) sidebars in het footergebied die je al dan niet kan gebruiken. Een sidebar moet je dus niet zozeer zien als een “sidebar”, maar eerder als een gereserveerde ruimte op je website waar je widgets kan plaatsen.

Soorten Widgets

Natuurlijk kan ik ze hier niet allemaal uitleggen, want naast de standaard widgets die WordPress je geeft, kan je dankzij plugins nog honderden anderen widgets installeren. Het is ook niet de bedoeling dat je er honderden gaat downloaden, want net zoals bij plugins geldt ook hier hetzelfde, overdaad schaadt!

=> Wil je zelf ook een WordPress website? Dat kan! Download jouw gratis exemplaar van de stap-voor-stap handleiding hier <= 

AANGEPAST MENU

Deze widget kan je gebruiken om één van je aangemaakte menu’s te tonen. Menu’s maak je aan via Weergave Menu’s.

CATEGORIEËN

Wat deze widget toont mag duidelijk zijn. De categorieën van je berichten op je website.

Tekstwidget

Aan de hand van een tekstwidget, die in WordPress eigenlijk gewoon Tekstheeft, kan je -hoe kan het ook anders- tekst in je sidebar plaatsen. Het is ook mogelijk om via je tekstwidget html toe te voegen. WordPress zal dit automatisch voor je omzetten.

Andere Widgets

Naast de 3 widgets die ik hierboven omschreven heb, zijn er natuurlijk nog een heleboel andere handige widgets die je kan gebruiken. Standaard geeft WordPress je de volgende widgets:

 • Archief
 • Kalender
 • Categorieën
 • Aangepast Menu
 • Links
 • Meta
 • Pagina’s
 • Recente Reacties
 • Recente Berichten
 • RSS
 • Zoeken
 • Tag Wolk
 • Tekst

Andere widgets die ik je zeker kan aanraden zijn:

 • Een Facebook Like Box  => plugin: Facebook Like Box
 • Een afbeelding in je sidebar plaatsen zonder html-code => plugin: Image Widget of via de Jetpack plugin
 • Heb je zelf nog widgets die jij vaak gebruikt en die je denkt dat nuttig zijn?

=> Wil je zelf ook een WordPress website? Dat kan! Download jouw gratis exemplaar van de stap-voor-stap handleiding hier <= 

Waarom Moet Je Die Sidebar Nu Gebruiken?

Het grote voordeel van een sidebar is dat deze op iedere pagina zichtbaar is. Op deze manier hoef je dus niet telkens de sidebar per pagina in te stellen. Door bovenaan in je sidebar iets duidelijk te maken, zien je bezoekers ook duidelijk wat je wilt dat ze uitvoeren. In mijn geval zie je in de sidebar op elke pagina duidelijk dat je een gratis handleiding kan downloaden. Op deze manier moeten de bezoekers van de website niet te lang zoeken om te starten. Daaronder zet ik mijn Facebook Like Box omdat dat in mijn ogen het tweede belangrijkste is. Probeer dus de belangrijkste zaken, de widgets die je wilt dat goed opvallen, bovenaan te zetten. Hoe je het daaronder rangschikt, hangt een beetje van persoonlijke voorkeur af. Belangrijke zaken moeten dus boven de fold! De fold is het bovenste deel van je website. Dat deel dat je als eerste op je scherm ziet als je de website betreedt, zonder dat je moet scrollen. Zo, hiermee zijn al een heleboel vragen over de sidebar en widgets beantwoord. Blijf je toch nog met enkele vragen zitten? Laat het dan zeker weten via de reacties onderaan. Succes. PS: Het kan zijn dat je geen sidebar te zien krijgt op een bepaalde pagina. Controleer dan ofdat je voor deze pagina een correcte paginatemplate ingesteld hebt. PPS: Installeer nu volledig zelf je eigen WordPress website met Widgets via deze pagina.

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

 • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
 • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
 • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>