Website Code Belangrijk Zoekmachines

Op deze website probeer ik zoveel mogelijk technische zaken weg te laten, zodat je perfect zonder technische kennis mijn tips kan toepassen.Deze keer wil ik graag wat meer toelichten over de code van je website, zonder dat ik dus in ga op de technische zaken.

Het doel van dit artikel is dat je begrijpt hoe de code van een website werkt en hoe de zoekmachines hier naar kijken. Ik weet nog niet volledig hoe ik dat ga aanpakken om alles in duidelijke mensentaal uit te leggen, maar het komt wel goed :D

Het World Wide Web Consortium (W3C)

Tim Berners LeeLaten we beginnen met het World Wide Web Consortium. Het World Wide Web Consortium of kortweg het W3C is een organisatie die webstandaarden voor het internet ontwerpt. Ze richten zich vooral op de standaarden voor HTML en CSS en het wordt geleid door de uitvinder van het HTTP-protocol en HTML, Tim Berners-Lee.

Nu voel je het wel al aankomen, je website moet voldoen aan deze standaarden. Je kan het het beste vergelijken met het Groene Boekje dat een overzicht geeft van de spelling van alle Nederlandse woorden.

Net zoals het Groene Boekje geeft het W3C richtlijnen voor de manier waarop je code geschreven moet zijn. De technische details ga ik je dus zoals beloofd besparen, maar weet wel dat je browser en de zoekmachines de code hebben aangeleerd zoals het W3C dit voorschrijft. Als een browser of een zoekmachine je code dus niet kan lezen zal je slechte punten krijgen. Gelukkig weet jij nu waaraan dit ligt. ;-)

Valid Code

Als de code van je website voldoet aan de standaard van het W3C, dan betekent dit dat je code valid is. Als je wil weten ofdat jouw code voldoet aan de standaarden van het W3C en dus valid is, dan kan je dat via deze pagina op hun website controleren.

W3C Validator

Wanneer je enkele websites onder de loep neemt zal je al gauw merken dat er weinig websites zijn die volledig voldoen aan de eisen, dat komt omdat bij veel websites code gegenereerd wordt of omdat er ook gewoon geen rekening mee gehouden wordt.

Zonder technische kennis is het helaas niet zo eenvoudig om je code valid te maken als ze dat niet is, moest je het toch willen proberen dan helpt de validator van het W3C je hiermee door je te vertellen waar de fouten zich juist bevinden in je code.

Hoe Kijkt Google Naar Je Code?

Je zou het niet meteen verwachten, maar je website moet niet volledig valid zijn om een goede positie te krijgen in Google. Nochtans houdt Google enorm van mooi geschreven code en moet je je natuurlijk zoveel mogelijk aan de regels houden, maar hier en daar een klein foutje zien ze -uit mijn ervaring- door de vingers.

Google & Valid CodeHet gaat natuurlijk niet helpen wanner je code totaal niet aan de richtlijnen voldoet, de spider van Google is ook zo ingesteld om code te begrijpen zoals ze geschreven moet zijn, wanneer je website dus echt bomvol met fouten zit, is volgens mij de kans echt klein dat je goede punten zal scoren en ofdat “machines” op het internet je website als veilig en betrouwbaar zullen aanzien.

Heb je hier zelf geen verstand van? Haal je website gewoon eens door de W3C validator en je hebt direct een overzicht van hoe het met jouw code gesteld staat. Als het resultaat niets is om gelukkig van te worden, dan laat je het best eens een expert naar je code kijken om dit op te lossen, het kan je positie in Google echt een boost geven!

Hoe Kom Ik Zelf Aan Goede En Valid Geschreven Code?

Als je geen verstand hebt van HTML en CSS wordt dit een zware klus, ik zou het je ook niet aanraden om hier echt zelf beginnen naar te zoeken, laat dit oplossen door een expert.

Een oplossing die je wel zelf kan toepassen is je website omzetten naar WordPress. Het is te zeggen, je gaat moeten een nieuwe website maken in WordPress. Dit is een proces dat je binnen enkele minuten kan uitvoeren en het is echt de moeite waard om verschillende redenen!

Bij WordPress heb je de keuze uit verschillende thema’s die je kan instellen voor je website. Je krijgt dus de kans om te kiezen uit mooie layouts, maar ook uit goede code! Je kan altijd het standaard-thema van WordPress gebruiken. Als je er mee kan leven dat er nog veel anderen dezelfde standaard layout hebben, dan is dit zeker geen slechte keuze. Deze thema’s zijn geschreven zoals het hoort!

WooThemesHeb je liever een thema dat door minder websites gebruikt wordt, maar dat toch nog goede code bevat? Dan kan je het beste een premium-theme aanschaffen, dit zijn betalende thema’s die ontwikkeld zijn door professionals. Ik zeg niet dat er geen gratise thema’s zijn die goed zijn, maar mijn ervaring zegt dat er altijd wel iets is dat niet goed werkt en zonder technische kennis is het niet eenvoudig om dit op te lossen.

Investeer dus één keer in een goed thema (bv via WooThemes), of laat een thema op maat maken en geniet voor een lange tijd van een professionele website die je volledig zelf kan onderhouden!

Neem zeker eens een kijkje op WooThemes als je op zoek bent naar een goedkoop, mooi en professioneel thema!

Veel succes!

Stijn Van den Bogaert

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>