internet-krijgt-update

Het internet is een zeer groot openbaar netwerk van computernetwerken en het is zo groot dat het de hele aarde omspant. De basis van het internet kan teruggebracht worden het ARPANET. ARPANET werd in 1969 gestart in de Verenigde Staten om universiteitsnetwerken en later ook militaire netwerken met elkaar te verbinden. Ondertussen is het internet uitgegroeid tot een mondiaal fenomeen en is het een massamedium geworden.

Vaak spreekt men ook van het wereldwijde web, het www, maar het www is slechts één van de onderdelen van het internet. Zo zijn er onder andere ook nog email, VoIP, FTP, …

In tegenstelling tot oudere communicatieprotocollen zijn de protocollen die het internet gebruikt zoveel mogelijk onafhankelijk gemaakt van het gebruikte fysieke medium. Op deze manier kan bijvoorbeeld de communicatie plaatsvinden over glasvezel-, koper- en radioverbindingen.

De basisprotocollen, zoals het Internet Protocol (IP), worden vastgelegd door de Internet Engineering Task Force (IETF). Alle afspraken komen tot stand via een publieke discussie. De IETF legt deze standaarden dan vast in documenten, die men RFC’s (Request For Comments) noemt. Sommige hiervan worden door het Internet Architecture Board dan tot internetstandaard verheven.

Eén van de bekendste protocollen van het internet is natuurlijk het Internet Protocol. Het Internetprotocol, meestal afgekort tot IP, is een deel van het systeem dat gebruikt wordt om computernetwerken met elkaar te laten communiceren via netwerken, zoals het internet.

Sinds 2004 worden binnen het internet twee versies van het Internet Protocol ondersteund, de versies IPv4 en IPv6. De eerste domeinen die van IPv6 gebruikmaken zijn Japan en Korea. IPv4 wordt in tegenstelling tot veel andere protocollen door alle computers op het internet ondersteund.

Iedere afzonderlijke computer die via het IP met andere computers communiceert moet een uniek adres hebben. Aanvankelijk had iedere netwerkkaart een vast adres. Wegens het gebrek aan adressen wordt nu meestal een tijdelijk of een intern IP-adres (IP-nummer) toegewezen.

Een IPv4-adres bestaat uit 32 bits, meestal weergegeven als vier 8-bits getallen, gescheiden door punten, waarbij ieder getal de waarde 0 t/m 255 kan bevatten. Het ene deel van deze 32 bits geeft het netwerknummer aan, het andere deel het hostnummer.

Een apart netmasker bepaalt welke bits bij het netwerknummer horen, en welke bij het hostnummer. Hosts (computers) met hetzelfde netwerknummer kunnen direct met elkaar communiceren, hosts met een verschillend netwerknummer kunnen dat niet, en maken gebruik van een of meer tussenliggende routers om hun doel te bereiken.

Onder IPv6 zijn een aantal zaken anders, waaronder de grootte van de bron- en bestemmingsadressen. Deze bestaan uit zestien bytes (!). Dat is ook een reden waarom het gebruik van IPv6 steeds dichter komt: IPv6 biedt een vrijwel oneindig aantal mogelijke adressen, terwijl IPv4 met 4 bytes slechts 2564 mogelijkheden geeft: dat is grofweg 4,3 miljard. Dat lijkt veel, maar een groot deel is al gereserveerd voor allerlei subnets, die daar weer gedeelten van gebruiken.

Bovendien mag een groot aantal adressen niet gebruikt worden, zoals de adressen die beginnen met 10.0.0.0/8 en 172.16.0.0/12 en 192.168.0.0/16, aangezien die gereserveerd zijn voor lokaal gebruik.

In oktober 2007 werd door de RIPE-gemeenschap (een platform ter bevordering van ontwikkelingen van internet) een resolutie uitgevaardigd om de versnelde invoering van IPv6 te bevorderen.

Nu is het de komende week eindelijk zo ver. Het internet krijgt de komende week de belangrijke update. Als alles goed gaat, zou de gebruiker daar echter niets van mogen merken. De update is dringend nodig omdat het huidig aantal IP-adressen zo goed als uitgeput is.

De verandering staat gepland voor woensdag 6 juni 3.00 uur Belgische tijd, en moet ervoor zorgen dat er in de toekomst bijna oneindig veel IP-adressen beschikbaar zullen zijn, in plaats van slechts ongeveer 4,3 miljard nu.De nieuwe versie van het Internet Protocol voor de toewijzing van adressen heet Internet Protocol versie 6 (IPv6). Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 (IPv4), zoals hierboven in het artikel beschreven staat.

De overschakeling zal nog meerdere jaren in beslag nemen, maar de meerderheid van de gebruikers zal van dit alles echter niets merken zeggen ze bij het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), dat het systeem van internetadressen beheert.

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>