schets-design-website

Je hebt helemaal geen designer nodig om je website te bouwen, WordPress komt met duizenden verschillende thema’s die je gratis kan downloaden. Maar er zijn toch enkele zaken die ik je graag wil meegeven waar je zeker rekening mee moet houden als je een nieuwe website gaat bouwen of wanneer je op zoek gaat naar een nieuw thema.

Ik ga je niet vertellen welke kleuren je moet gebruiken of waar je welk elementje moet positioneren. Nee, ik ga je enkele algemene tips meegeven die de gebruiksvriendelijkheid van je website sterk omhoog kunnen halen. Het design van je website is echt SUPER belangrijk, maar het is niet voor elke website nodig om een SUPER design te hebben in de zin van het “design” waar jij nu aan denkt. Als ik zeg dat elke website een SUPER design moet hebben, dan bedoel ik hier niet onmiddellijk mee dat je website het beste grafische ontwerp op het internet moet hebben, nee, dat is echt niet nodig!

Natuurlijk is het leuk dat je website er goed uit ziet, dat elk elementje perfect uitgelijnd staat en dat de kleuren mooi bij elkaar passen enzovoort, maar er zijn belangrijkere zaken in verband met je design waar je moet op letten. Een bezoeker kan je website wel mooi en cool vinden, maar dat betekent nog niet dat je deze bezoeker echt gaat helpen, ofdat deze bezoeker jou geld gaat opbrengen. Neen, het draait er bij een goede website om dat bezoekers jouw teksten lezen en dat ze je teksten ook begrijpen, zodat ze uiteindelijk zullen inschrijven op je nieuwsbrief of zodat ze gelijk welke actie uitvoeren die jij wil.

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen, ga ik je enkele tips meegeven waar je zeker rekening mee moet houden om te kijken ofdat jouw design in orde staat ;-).

Verbeter De Leesbaarheid Van Je Content

Het allerbelangrijkste, zowel voor je bezoekers als voor Google, is content. Content is de inhoud van je website, de artikelen die je schrijft, de informatie over je bedrijf die je op je website plaatst. Velen onder ons (misschien jij wel?) lijken dit uit het oog verloren te zijn. In plaats van echt goede content op hun website te plaatsen, zodat de bezoeker iets heeft aan de site en zodat de zoekmachines de website hoger gaan ranken, richten ze zich op hoe ze de sidebar er willen laten uitzien, of waar ze alle afbeeldingen of logo’s enzo willen plaatsen.

De leesbaarheid van de content wordt totaal vergeten, ze kijken er gewoon niet naar! Wist je trouwens dat er een perfecte afmeting is voor de breedte van je content? Ik zal je vertellen hoe breed deze het beste is, en waarom.

Belangrijkste Doel: Zorg Ervoor Dat De Eerste Regels Gelezen Worden

Een belangrijk doel van je website is dat je teksten gelezen worden, vooral de eerste paar regels. Als je bezoeker de eerste paar regels leest, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook de rest van de tekst gaat lezen.

Toch is het laten lezen van de eerste paar regels een serieus moeilijke opgave. Want zoals je weet, je hebt slechts een paar seconden om je bezoeker ervan te overtuigen dat hij moet verder lezen, anders ben je hem kwijt…

Nu, de ideale breedte van je contentkolom moet je gebruiken omdat je zo meer kans hebt dat je bezoekers de eerste paar regels lezen en daarna dus ook de rest van je tekst. Een perfecte breedte maakt natuurlijk een slecht geschreven stuk tekst niet goed, maar als je een beetje kan schrijven kan het je toch een hoop schelen.

Maar Wat Is Deze Ideale Breedte Dan?

Wel, dat verschilt… Niets is gemakkelijk in het leven hé ;-). Er zijn typografische onderzoekers die ontdekt hebben dat mensen liever kortere zinnen lezen op een scherm omdat het er op deze manier georganiseerder uitziet en makkelijker te begrijpen is.

Gebruik dus kortere regels!

Maaaaar zo gemakkelijk is het helaas niet. Het probleem hier is dat wanneer je een tekst op je website wil plaatsen op een zodanige manier waarvan onderzoekers zeggen dat dit de maximale resultaten oplevert in de vorm van leesbaarheid, je per regel slechts tussen de 40-50 karakters mag gebruiken, in pixels is dit amper 250px – 350px.

Als je iets of wat verstand hebt van design dan weet je dat 250px – 350px veel te smal is om je beeldscherm te vullen. Er is trouwens ook nog een andere factor die meespeelt, ondanks het feit dat mensen graag kortere zinnen lezen, zijn ze toch in staat om langere regels van ongeveer 100 karakters per zin sneller te lezen. Dit komt dan neer om zo’n 500px – 600px.

Wat kunnen we hier nu aan doen? Hoe kunnen we onze lezers geven wat ze willen, maar dat ze tegelijkertijd ook gemakkelijk de teksten kunnen doorlezen?

Goochel Met Je Afbeeldingen

Er is een klein truukje dat ik je kan meegeven dat je kan gebruiken om het beste van de twee situaties te combineren. Om het nog even te herhalen: “je wil dat je bezoekers de eerste paar regels lezen, zodat ze ook de rest zullen lezen”.

De “magic trick” die je moet gebruiken is om aan het begin van je tekst kortere regels te gebruiken, je weet wel, die 40-50 karakters, daarna kan je overgaan op langere regels van ongeveer 100 karakters.

Je kan dit simpelweg doen door een afbeelding te zetten aan het begin van je artikel, zoals ik meestal doe:

Afbeelding In Het Begin Van Je Tekst

Cool toch? Op deze manier begint je artikel met kortere zinnen, gebruik je ook nog eens een vette afbeelding die de aandacht van je bezoeker trekt en vervolgens duikt je lezer de tekst in om de tekst te lezen die je geschreven hebt. Win-win situatie.

De Ideale Breedte Van Je Content Kolom

Nu je dit truukje kent kan ik je aanraden om de breedte van je content dus het beste tussen de 500px en 600px te houden.

Waarom?

Wel, het past in de meeste blogdesigns en de ideale regellengte van 100 karakters valt ook perfect binnen deze marge, afhankelijk van welk lettertype je kiest. Over je lettertype gesproken, wat is het ideale lettertype?

Denk je dat je dit moet overlaten aan een professionele designer? Soms wel, soms niet, afhankelijk van met welke designer je te maken hebt. De meeste designers gaan zich te veel focussen op hoe hun website eruit ziet, maar vergeet niet dat het hier over jouw online business gaat. Je wil geen lettertype dat er cool of hip uitziet (dat mag wel), maar je wil vooral een lettertype dat presteert!

Welk Lettertype Is Perfect Voor Je Website?

Lettertypes In LogosEen goed lettertype kan je “merk” aan je lezers en klanten weergeven, maar de echte waarde van een goed lettertype is dat het er is om gelezen te worden!

Je kan perfect een designer inhuren om een mooi logo te ontwerpen met een uniek lettertype, maar voor de content op je website moet je ervoor zorgen dat je tekst vooral LEESBAAR is! Je lezers mogen geen enkele moeite ondervinden met het lezen van je tekst. Het perfecte lettertype is dus een lettertype dat SUPER GEMAKKELIJK te lezen is. Als je altijd al dacht dat een “speciaal” lettertype er toch zo leuk uit ziet, denk dan nog een tweede keer na ;-).

Wat voor lettertype je ook kiest, NOG belangrijker is de grootte van je letters. Een vaak voorkomende reden waarom bezoekers een website niet vertrouwen is omdat het lettertype te klein is. Het klinkt raar, maar toch is het zo. Trouwens, je hebt toch ook liever dat de teksten wat groter staan zodat je niet veel moeite moet doen om deze te lezen?

Lettertypes

Veel mensen gaan er vanuit dat 12px de standaard is en heel veel websites hanteren ook deze grootte voor hun tekst op de website. Persoonlijk vind ik dit qua gebruiksvriendelijkheid een serieuze misser. Zelfs ik kan dit met moeite vlot lezen en ik ben nog niet eens 25 jaar. ;-)

Ik gebruik het liefst 14px en bij sommige lettertypes durf ik zelfs tot 16px gaan. Bekijk gewoon het resultaat en stel jezelf eerlijk de vraag of de tekst groot genoeg(maar ga ook niet overdrijven) en duidelijk leesbaar is.

Logisch dat 12px de dag van vandaag te klein is. De computerschermen worden steeds groter en krijgen steeds hogere resoluties, waardoor de letters kleiner worden. Kijk nog eens naar je website, jaag jij bezoekers weg door een te klein lettertype?

Zorg Dat Je Regels Niet Tegen Elkaar Plakken!

Tekstregels die tegen elkaar plakken, ik zou er soms zot van worden, het is echt maar een kleine moeite om dit aan te passen. Bij veel websites bestaat een artikel gewoon uit één stuk doorlopende tekst, zonder enters en zonder witruimte. Geen kat die moeite doet om dit te lezen toch?

De regelhoogte is standaard even hoog als de hoogte van je lettertype, maar het is beter om de regelhoogte een paar pixels hoger te zetten dan de grootte van het lettertype. Heb je bijvoorbeeld een lettergrootte van 14px, probeer dan eens een regelhoogte van 18px-20px, je zal verbaasd zijn hoeveel vlotter je tekst te lezen is! Bekijk even onderstaand voorbeeld:

Lijnhoogte Instellen

 

Ik heb hier met opzet latijnse tekst genomen (neen, natuurlijk kan ik zelf geen latijn, ik heb het gekopieerd van lipsum.com ;-) ), zodat je niet te veel afgeleid zou zijn door de inhoud. Bij de bovenste paragraaf gebruik ik 12px en plakken de regels echt tegen elkaar. De tweede paragraaf bestaat uit dezelfde tekst en hier zie je duidelijk dat deze beter leesbaar is omdat het lettertype groter is (14px) en de lijnhoogte is groter gemaakt (18px). Ik denk dat je zelf wel beseft welke tekst het beste voor jou gaat presteren.

Zorg er ook voor dat je geen te lange paragrafen hebt, probeer bijvoorbeeld na elke 5-7 zinnen een nieuwe paragraaf te starten door een witte regel in te voegen. Als je een beetje verstand van CSS hebt kan je gemakkelijk de ondermarge van je paragraaf verhogen.

Wanneer Gebruik Je Welk Lettertype?

Gebruik voor je hoofdteksten en artikels ALTIJD, maar dan ook ALTIJD een simpel standaard lettertype. Je mag natuurlijk een ander lettertype kiezen voor je titels en kopteksten, om er een beetje een duidelijk contrast aan mee te geven. Maar zorg er toch ook voor dat dit duidelijk en vlot leesbaar is.

Op deze website gebruik ik Tahoma, omdat ik zelf vind dat dit een vlot leesbaar lettertype is. Voor mijn kopteksten gebruik ik Yanone Kaffeesatz, een lettertype dat je kan vinden bij de Google Fonts.

Besluit Van Dit Artikel

Ja, ik had dieper kunnen ingaan op wat er allemaal belangrijk is aan het design van een goede website, daar zal ik het eventueel later wel eens over hebben als er vraag naar is, ik heb webdesign trouwens altijd een leuk en interessant onderwerp gevonden, maar ik kom nog te vaak websites tegen waarvan de content echt niet (vlot) leesbaar is en dat is iets wat je heel eenvoudig kan optimaliseren!

Ik hoop met dit artikel toch al jou geholpen te hebben en ik hoop ook dat je nu actie gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat je content beter leesbaar wordt en dat je op deze manier geen bezoekers/klanten zou verliezen..!

Hoe ziet de content van jouw website er op dit moment uit? Gebruik jij veel afbeeldingen? Is de hoofdkolom van je content niet te breed? Heb je zelf een favoriet lettertype? Laat het me zeker weten onderaan deze pagina in de reacties!

Ik waardeer elke reactie die geplaatst wordt, omdat reacties de motor zijn die een blogger nodig heeft om zijn blog draaiende te kunnen houden! ;-)

Good luck!

Stijn Van den Bogaert

 

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>