Zelf Website Maken

Ik hoor het vaak voorbijkomen “Ik wil graag zelf een website maken, maar hoe begin ik eraan?”. Vaak willen ondernemers geen al te grote budgetten investeren of is er bij bepaalde clubs en verenigingen gewoon geen budget aanwezig om te investeren in een professionele website. Vandaar dat deze mensen graag zelf hun website zouden maken.

De Eerste Stappen

Wanneer je denkt aan een website maken, denk je waarschijnlijk ook dat je gaat moeten leren programmeren. Wel, die gedachte mag je al snel opzij zetten, want er zijn manieren genoeg om professionele websites te maken ZONDER dat je moet kunnen programmeren. In de meeste gevallen is het zelfs al voldoende wanneer je op het internet kan surfen, veel meer dan dit zal je niet moeten leren. En aangezien je nu deze tekst op het internet aan het lezen bent, ga ik er vanuit dat ook jij een professionele website zal kunnen bouwen!

“Waarom denkt iedereen dan dat het zo moeilijk is en dat je moet kunnen programmeren om websites te maken?”. Wel, op zich moet je wel kunnen programmeren of toch enige technische kennis hebben om websites te maken, maar niet iedereen heeft hier aanleg voor, dus moesten er wel oplossingen gevonden worden zodat meer mensen in staat waren om informatie te delen!

Als programmeur ben je natuurlijk wel in staat om grotere en ambitieuzere internetprojecten te bouwen (zoals Google, Facebook, Twitter, … gedaan hebben), maar om puur een informatieve website te maken, met informatie over jouw onderneming/vereniging/sportclub, .. , kan je perfect aan de slag als je geen technische kennis hebt.

Ok, je weet dus nu al dat je niet zal moeten leren programmeren en voor velen zal dit een hele opluchting zijn. Maar hoe werkt het dan wel? We gaan gebruik maken van een Content Management System (CMS). Een CMS zorgt ervoor dat een website kan onderhouden worden zonder dat je in de code moet gaan prutsen. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe mijn scherm er op dit moment uitziet. Ik zit dus te werken aan de “achterkant” van mijn website, zonder dat ik in de code moet zijn.

Backend-Wordpress-Website-Maken-Hoe-Begin-Je-Eraan

Dat Systeem Om Mijn Website Te Maken Gaat Mij Toch Veel Geld Kosten?

Neen, zelfs dat niet! Je kan net zoals ik gebruik maken van WordPress. WordPress is een gratis opensource software die speciaal ontworpen is om blogs en websites mee te maken.

Je kan WordPress gewoon gratis downloaden en zoveel gebruiken en updaten als je maar wil. Een voordeel aan WordPress is ook dat je hier tal van plugins voor hebt. Plugins zijn kleine stukjes software die je kan installeren op je WordPress-website, zodat je deze zonder technische kennis kan uitbreiden. Wat dacht je ervan om een Facebook-like-button op je website te hebben? Of in één klik een fotoalbum of forum op je website installeren? Bijna alles is mogelijk met WordPress.

Waarom Zou Je WordPress Gebruiken?

WordPress is het beste Open Source Content Management System wereldwijd!

Sinds het ontstaan van WordPress in mei 2003 is, heeft het meerdere prijzen ontvangen waaronder die voor beste CMS en beste Open Source Web App. Aangezien WordPress open source is, zit achter WordPress een zeer actieve community van developers. Wereldwijd zijn er mensen die dagelijks samenwerken om WordPress te blijven verbeteren.

Zeer Korte Ontwikkeltijd

Wanneer je WordPress gebruikt kan je in no-time een website opzetten. Eens je je concept uitgewerkt hebt kan je eigenlijk aan de slag en kan je je website maken in slechts enkele uren, dagen of weken, in plaats van maanden!

Bijna Alles Is Mogelijk Met WordPress!

Ik vertelde je hierboven al dat WordPress kan uitgebreid worden met verschillende plugins. Er zijn echter duizenden, zoniet tienduizenden plugins te vinden op het internet die voor zo goed als elke functionaliteit die je kan bedenken een oplossing bieden. Ook zijn er ontzettend veel thema’s beschikbaar die je op je WordPress website kan installeren, ook hiervoor heb je zelf geen technische kennis nodig!

Vooraleer u een plugin installeert kijkt u best eens na welke score de plugin gekregen heeft. Als je vanuit WordPress zelf naar plugins gaat zoeken, staat er altijd een score (met een maximum van 5 sterren) bij de plugin, op deze manier kan je weten ofdat het al dan niet een deftige plugin is. Aangezien eigenlijk elke developer plugins kan maken, is de kwaliteit van een plugin niet op voorhand verzekerd, vandaar dat je dit best controleert. Bij twijfel kan je ook altijd mijn hulp inroepen natuurlijk!

Je Kan WordPress Eenvoudig Koppelen Met Andere Applicaties

Voor praktisch elke koppeling is een -al dan niet gratis- plugin geschreven. Je kan WordPress eenvoudig koppelen met Facebook, Twitter, LinkedIn, Hyves, Google Analytics, …

Google Houdt Van WordPress

De code van WordPress is zodanig zoekmachinevriendelijk geschreven dat je -mits enkele kleine instellingen bij de installatie- zo goed als vanzelf mooie posities krijgt in Google als je gaat bloggen. Het is niet zo dat als je je website met WordPress gaat maken je automatisch vanboven komt in Google, maar je website is in ieder geval al goed geoptimaliseerd via de code.

Enkele van de belangrijkste vereisten voor een goede positie in de zoekmachines zijn:

  • Mooie, duidelijke en volgens de regels geschreven broncode
  • Goed geschreven content (rekening houden met uw main keywords)
  • Regelmatig nieuwe content en updates toevoegen (Voldoende kwalitatieve tekst)
  • Niet enkel tekst, maar ook afbeeldingen, video, .. gebruiken
  • Interactie (laat je bezoekers reageren, delen, liken, ..)
  • Een goede interne website-structuur (intern pagina’s naar elkaar linken, een spinnenweb maken)

Een goed gebouwd thema, zoals het standaard thema van WordPress, is altijd goed geschreven volgens de huidige webstandaarden. Op deze manier worden de pagina’s die jij toevoegt ook automatisch gegenereerd met een goede broncode en moet je je van de technische kant niets meer aantrekken!

Het is niet voor niets dat de meeste internetmarketeers WordPress gebruiken en ook steeds meer en meer andere grote bedrijven de stap naar WordPress maken. Gewoon omdat het zoekmachinevriendelijk is en eenvoudig in gebruik!

WordPress Is Volledig Gratis!

Een leuk voordeel is dat WordPress Open Source is. Dit houdt in dat WordPress gratis te downloaden is en ook BLIJFT. WordPress valt onder de licentie GNU GPL, wat betekent dat je het mag downloaden, gebruiken, bewerken en zelfs onder bepaalde voorwaarden herpubliceren!

Heeft u nog vragen? Laat deze gerust hieronder achter!

Veel succes!

Stijn Van den Bogaert

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>