Zelf Website Maken

Ik krijg vaak de vraag ofdat men nu een .be, .com, .nl of zelfs nog een ander type domeinnaam moet aanschaffen.

Mijn antwoord daarop is heel simpel: registreer zoveel mogelijk domeinnaam varianten als deze nog vrij zijn! En waarom? Omdat je op deze manier jouw online naam veilig stelt zodat er geen concurrentie mee kan gaan lopen. Want wanneer een domeinnaam al bezet is, dan moet je heel wat moeite doen om deze alsnog in je bezit te krijgen, een situatie die je dus beter kan voorkomen!

Bestel dus altijd de .be (als je in België woont) en de .com als deze nog vrij is. Je moet er daarom nog niet meteen een website op beide domeinen zetten, want je kan het domein de bezoekers automatisch laten doorsturen naar je andere domein.

Woon je in Nederland dan registreer je uiteraard de .nl en de .com als deze nog vrij zijn. Voor je het weet kan een concurrent of een domeinkaper met je favoriete domein gaan lopen zijn en dan moet je echt een belachelijk hoog bedrag betalen om deze terug te pakken te krijgen.

Is één van beide niet meer beschikbaar? Registreer dan sowieso diegene die wel nog beschikbaar is!

Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om de .eu, .info, .net, .org, .. te registreren, maar persoonlijk zou ik deze extensies echt niet gebruiken bij je “hoofddomein”. Het kan natuurlijk wel altijd nuttig zijn om de .eu-, .info-, .net- of .org-variant van je domein te kopen en deze te laten doorlinken om concurrenten voor te zijn.

Wat is nu het beste dat je kan doen?

Om te beginnen je eigen naam online vastleggen in de vorm van eigennaam.be, eigennaam.com of eigennaam.nl, in mijn geval is dit dus www.stijnvandenbogaert.be en ik zou ook nog stijnvandenbogaert.com kunnen vastleggen moest ik dat willen.

Daarnaast moet je natuurlijk ook je bedrijfsnaam zien vast te leggen in de vorm van bedrijfsnaam.be, bedrijfsnaam.com of bedrijfsnaam.nl, in mijn geval is dit www.websitemakenvoorbeginners.com en www.zoofa-design.be.

Als je een goede domeinnaam ook zo belangrijk vindt, dan zou ik je aanraden om ook zeker de namen van je kinderen alvast vast te leggen, je weet maar nooit…

Een online business of een fysieke business?

Het best mogelijke dat je kan is natuurlijk van je website je online business maken, ervoor zorgen dat je website je business naar een volgend niveau gaat brengen, maar een bakker uit Gent moet natuurlijk geen klanten gaan zoeken in Amsterdam, een bakker moet klanten halen uit de lokale bevolking en zo zijn er nog tal van ondernemers die het moeten hebben van de mensen uit eigen regio.

Zit jij ook in deze situatie, dan is het niet meteen nodig om als Belgisch bedrijf een .nl-domein te gaan claimen, omdat je klanten hier van nature uit een .be-domein gaan verwachten. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse bedrijven die zich enkel op lokale klanten willen richten, maar dan met een .nl-domein natuurlijk.

Heb je een grotere business en kunnen klanten van overal komen, dan moet je echt voor de .be en/of .nl EN de .com gaan, zodat je een internationale uitstraling krijgt.

De reden waarom je voor een combinatie van de .be en de .nl zou kunnen gaan is omdat de .be gewoonweg beter rankt in google.be en .nl rankt beter in google.nl. Aangezien deze twee doelgroepen allebei Nederlands praten, zou het zonde om één van de twee te laten links liggen.

Heb je een online business, zonder fysieke winkel, dan kan het geen kwaad om van de .nl je hoofddomein te maken en je .be-domein te laten doorlinken, ook al woon je in België. En dit simpelweg omdat er nu eenmaal meer Nederlands zijn dan Vlamingen, dus waarom zou je je niet gewoon op de grootste groep eerst richten?

Nog een andere optie voor je fysieke winkel is dat je een webshop gaat openen, waardoor je doelgroep natuurlijk ook een heel pak groter wordt. Want de kans dat een Nederlander in jouw winkel komt in België is veel kleiner dan de kans dat een Nederlander op jouw Nederlandstalige website komt.

Ik denk dus dat het duidelijk mag zijn dat je afhankelijk van je soort business en locatie een domeinnaam moet kiezen, maar dat je ook, wanneer de kans zich voordoet, de varianten van jouw domeinnaam toch moet zien vast te leggen.

Waar kom je nu aan zo’n domeinnaam?

Er is een overaanbod van websites waar je je eigen domeinnaam kan registeren, maar welke host is nu echt goed? Welke host levert betrouwbare hosting met een domeinnaam aan een goede prijs/kwaliteit verhouding? Wel, persoonlijk kan ik je er twee geven waarvan ik zeker ben dat ze bij de beste behoren en dat zijn WebChamp en Antagonist.

Beiden zijn gevestigd in Nederland, je kan dus rekenen op een nederlandstalige helpdesk. Je moet ook geen schrik hebben om één van deze twee te mailen, je zal altijd een vriendelijk en behulpzaam antwoord terug krijgen!

Succes!

Stijn Van den Bogaert

Vond je dit artikel nuttig?

Schrijf je dan nu GRATIS in en ontvang binnen een paar minuten het volgende in je mailbox:

  • E-book om zonder technische kennis je eigen website te maken
  • Bewezen strategie: Ik leg je stap voor stap uit hoe je een bewezen Internet Strategie kan implementeren
  • Begeleiding: Indien je tegen een probleem aanloopt, kan je me altijd een mailtje sturen en ik help je persoonlijk verder!
E-mailadres:

{ Geen reacties, reageer zelf }

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>